Iedereen weet zo ongeveer wel dat wandelen goed voor je gezondheid is én je hebt er niet zo veel voor nodig. Ben jij toch nog niet helemaal overtuigd? Hieronder vijf goede redenen om te wandelen.

 1. Zo goed is wandelen voor je gezondheid
  Wist je dat als je geregeld loopt je je spieren soepel houdt en dat je je gewrichten, kraakbeen en botten versterkt? Het verbetert bovendien ook nog eens je bloedsomloop, ademhaling en zuurstofopname. En, alsof dit nog allemaal niet genoeg is, bevordert het ook de spijsvertering, vetverbranding, conditie, het evenwicht en immuunsysteem. Sommige mensen beweren zelfs dat regelmatig lopen je bloeddruk verlaagt…
  Oh ja, en wandelen in de buitenlucht zorgt ook nog eens voor de aanmaak van vitamine D!
 2. … En voor je geest
  Wandelen ontspant. Volgens diverse onderzoeken is lopen goed in de strijd tegen (lichte) geestelijke ongemakken. Deze onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat wandelen de hersenactiviteit stimuleert en zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen. Daarbij zou regelmatig wandelen ook stress, slapeloosheid, angst en depressies verminderen.
 3. …. En ook voor je lijn!
  Ongemerkt verbrand je tijdens het wandelen namelijk de nodige calorieën. Hoeveel? Dat hangt af van je postuur en de mate van fitheid. Met lopen verbrandt je trouwens veel meer calorieën dan die 45 calorieën per kilometer die wetenschappers altijd al  richtpunt hebben aangehouden.
 4. De kans op blessures is klein
  Lopen is een natuurlijke beweging waarbij je gewrichten niet al teveel belast. Bij wandelen is er geen sprake van schoksgewijze belasting, wat bijvoorbeeld bij hardlopen wel kan voorkomen. Ga je intensief bewegen? Dus lopen in een hoger tempo en lange afstanden? Dan is het volgens de Koninklijke Wandel Bond Nederland wel belangrijk dat je een goede warming-up én cooling-down doet.
 5. Slechte slaper? Maak een wandeling
  Wist je dat wie loopt langer blijkt te slapen dan mensen die niet wandelen? Uit recent onderzoek blijkt dat er twee groepen wandelaars zijn; diegenen die langs het strand lopen en die landinwaarts wandelen. De strandwandelaars slapen het best. Misschien toch maar eens vaker de wandelschoenen aan.Ga je echt een stevige wandeling aan, neem dan een energierijke snack of eten mee. Vooraf kan je zorgen voor een gevulde maag, niet te veel maar koolhydraatrijk voedsel geeft je energie bij het wandelen. Ook voordelig om koolhydraatrijke tussendoortjes te nemen, zoals een energiereep of een appel.