Een trailrun: wat is dat eigenlijk? In deze derde column neem ik je alvast mee naar de Maashorst Trailrun en ik voorspel je één ding: het wordt een geweldige dag op 7 april! Schrijf je dus snel hier in!

Trailtijd
Je wordt wakker. En kort nadat je de wekker hebt afgezet, weet je het weer: vandaag is het trailtijd! Je checkt snel de weerberichten en maakt, na wat wikken en wegen, een beslissing: een korte broek en dat mooie groene T-shirt. Maar waar zijn die fijne sokken nou? Gelukkig, ze hangen aan de waslijn én zijn droog. Stel je voor dat je die vandaag niet zou kunnen dragen…

Na je ontbijt, wat pannenkoeken die je een avond eerder al bakte, trek je je loopschoenen aan en controleer je grondig of je alles bij je hebt. Een racevest met opvouwbare beker? Check. Je mobiele telefoon? Check. Je sporthorloge? Check. Iets te eten voordat de trail van start gaat? Check. Wat muntgeld om nog een thee of koffie te halen? Check!

Je mikt je spullen in een weekendtas en rijdt naar camping De Heische Tip in Zeeland, het startpunt van de Maashorst Trailrun. Op het grote grasveld naast de camping parkeer je je auto en bij de hoofdingang zie je al dat je op de juiste plek bent. Op het terras tref je mensen met sportkleding in felle kleuren, met een grote boog is het start- en finishpunt gemarkeerd en in het horecagedeelte zitten mensen achter inschrijftafels. Jij hebt je maanden geleden al ingeschreven en hoeft dus alleen je naam door te geven. Van een vrijwilliger ontvang je jouw startnummer met enkele speldjes.

Al snel zie je enkele bekenden. Samen kijken jullie naar de start van de 24 kilometer om 10.30 uur. Nadat de deelnemers aan deze afstand aan hun trailavontuur zijn begonnen, heb jij nog drie kwartier om je banaantje te eten, een kop thee te drinken en te kletsen met je loopmaatjes. Iedereen is nieuwsgierig naar het parcours van de eerste editie van de Maashorst Trailrun. Een ding is duidelijk: het belooft een mooi ochtendje in de natuur te worden, want De Maashorst stelt nooit teleur! En voor je het weet, is het tijd om naar de start te gaan. Een vrijwilliger van de organisatie verzorgt een korte briefing, zodat voor iedereen duidelijk is wat twee lintjes links (linksaf slaan), twee lintjes rechts (rechtsaf slaan) en lintjes aan weerszijden van het pad (rechtdoor) betekenen.

Exact om 11.15 uur begin je aan de trail van 12 kilometer door De Maashorst. In de beginfase is de groep lopers vrij groot, waardoor je af en toe op de rem moet of iemand moet inhalen. Maar na één kilometer heb je alle ruimte om de trail precies te lopen zoals je wil. In je eigen tempo, afgewisseld met stukjes wandelen om het mooie bos op je telefoon vast te leggen.

Geconcentreerd houd je de lintjes in de gaten. Ineens zie je dat een groepje lopers je tegemoet komt. Verkeerd gelopen… Je haakt aan en kletst wat met een loper, die vanuit Zuid-Holland naar de Heische Tip is afgereisd om kennis te maken met de Brabantse natuur. De kilometers vliegen voorbij. Terwijl je geniet van ieder paadje en soms stiekem een klein beetje vloekt als je alwéér een heuveltje moet bedwingen, stuit je ineens op een verzorgingspost. Vrijwilligers delen chips, winegums, partjes sinaasappel en stukjes banaan uit en schenken de bidons van de deelnemers vol met water of sportdrank. Dankbaar pak je wat chips en een partje sinaasappel en na vijf minuten begin je met hernieuwde energie aan de tweede helft van de trail.

Voor je het weet, zie je camping De Heische Tip alweer voor je opdoemen. Na 12,7 kilometer kom je over de finish, met een bezweet hoofd én een voldaan gevoel. Terwijl je staat uit te hijgen, zie je in je ooghoek opnieuw een verzorgingspost met bakken vol lekkers. Je kunt het niet laten en werkt wat winegums naar binnen. Een fijne beloning na anderhalf uur hard werken. Je treft wat loopmaatjes en wisselt ervaringen uit. Iedereen heeft zo genoten van de trail, dat spontaan wordt besloten deel te nemen aan het smakelijke pastabuffet dat De Heische Tip serveert. En terwijl jij je energievoorraad aanvult met koolhydraten, denk je alweer aan het volgende doel. De tweede editie van de Maashorst Trailrun zet jij in elk geval in je agenda. Dit keer dan de 24 kilometer…?