Ik weet het nog goed. Na Start to Run en Run to the Start, twee hardloopcursussen van ieder zes weken, liep ik in november 2012 mijn eerste cross: een loop door de Maashorst nabij theater Naat Piek. We kregen de instructie drie rondjes af te leggen, in totaal zo’n vijf kilometer. Ondanks dat ik moe was na drie rondjes, wist ik er nog een vierde ronde uit te persen. Het voldane gevoel dat ik na deze wedstrijd overhield, ben ik nooit vergeten.

Verschillende loopjes volgden. Van de Zevenheuvenloop tot de halve marathon van Eindhoven en van Bernhoven Loopt Warm tot de Ekoplazaloop: met veel plezier nam ik deel aan loopwedstrijden in de regio. Dat ik hiertoe in staat was, had ik nooit gedacht. Toch hoopte ik bij ieder loopje weer wat sneller te zijn. En als dat niet lukte, hield ik een minder gevoel over aan een wedstrijd. En dat kon nooit de bedoeling zijn, toch?

In mei van dit jaar reisde ik met enkele loopmaatjes af naar Gulpen voor een bijzondere ervaring: de Koning van Spanje Trail. Een wedstrijd over onverharde paden door een prachtig en heuvelachtig Limburg landschap. In de brandende zon genoot ik zestien kilometer lang van het evenement, zonder me ook maar een moment druk te maken over mijn eindtijd. Af en toe moest er even gewandeld worden om de heuvels te bedwingen. Geen probleem, dat hoort bij trailen. Ik kwam over de finish met een glimlach van oor tot oor. En dat was enkele maanden later tijdens de Duinentrail in Schoorl niet anders.

Genieten van de natuur, niet nadenken over een eindtijd en met een glimlach finishen nadat je een pittig en heuvelachtig parcours hebt bedwongen: dat geeft mij een voldaan gevoel. En nu komt er dan eindelijk een trail in De Maashorst. Toch wel jammer dat ik zelf niet kan meedoen. Al krijg ik van het organiseren van zo’n trailrun misschien wel net zo’n voldaan gevoel. Zie ik je op 7 april?

Annelieke van der Linden (28) uit Uden verruilde vijf jaar geleden haar hockeystick voor hardloopschoenen en werd lid van De Keien Atletiek. Ze maakt deel uit van het organisatieteam van de Maashorst Trailrun.