Als je je hart hebt verloren aan trailrunnen en je gaat je erin verdiepen, dan merk je dat het heel wat is; dat trailrunnen! Trailrunnen is een apart wereldje binnen de loopwereld met eigen regels, afstanden, gewoontes en bijzondere gebruiken. De sfeer op een trailrunevent is compleet anders. Zo is er nauwelijks sprake van spanning voor de wedstijd. Mensen zijn gezellig met elkaar aan het kletsen en je ziet ook geen nerveuze lopers die ruim twintig minuten voor de start het startvak induiken voor een goede startpositie. Bij trailrunning verloopt alles veel gezelliger en relaxter want het draait niet om het lopen van je allersnelste tijd ever. Maar het lopen op onbekend en oneffen terrein vraagt een totaal andere manier van denken en lopen dan aan het meedoen met een marathon.

Tijdens een trailrun moet je inspelen op de omgeving, de ondergrond en de weersomstandigheden. Jouw gemiddelde loopsnelheid zal dan ook een stuk langzamer zijn dan tijdens een gemiddelde wedstrijd en al helemaal als je een trailrun met nogal wat verschil in hoogte loopt. Natuurlijk moet je soms ook wel eens wandelen bij een steile klim of singletrack? Maar deze compleet andere manier van hardlopen geeft je wel de mogelijkheid om de trailrun op een andere manier te beleven. Geniet van de mooie natuur en gun jezelf de tijd om bij de verzorgingsstops bij te tanken en… andere trailrunners te ontmoeten! Vergeet ook niet om af en toe een foto te maken en laat vooral de tijd los! Zeker weten dat je dan met een grote glimlach op je gezicht de finish bereikt!

Wist je dat de meeste trailruns  niet de ‘standaard’ gecertificeerde afstanden hebben zoals je die normaal gewend bent? ‘Gekke’ afstanden zoals 20 of 34 kilometer zijn normaal, evenals afstanden boven de 50 kilometer! Als je net met trailrunnen begint, doe het dan rustig aan en leg de lat voor jezelf niet te hoog. Je bent namelijk afhankelijk van de natuur, de weersomstandigheden en hoogteverschil.

Het lopen in de natuur wordt door de meeste trailrunners als erg fijn ervaren. En dan dus niet via gebaande paadjes maar via slingerende tracks. Zo kom je juist op plekken waar je niet snel komt. Gezien veel trails door natuurgebieden gaan, heeft men vaak een limiet gesteld aan het aantal deelnemers dat deel kan nemen. Dit niet alleen om drukte op het parcours tegen te gaan, maar ook om de natuur niet te overbelasten.